Wat hebben we gedaan:

  • Definitief ontwerp
  • Voorontwerp

Voor een projectontwikkelaar hebben we een aantal patiowoningen in de gemeente Wijchen mogen ontwerpen 

Patiowoningen in Wijchen

Deze opdracht betreft het ontwerp van vier woningen aan de Mandenmaker in de nieuwbouwwijk HuurIingse Dam. Kenmerkend voor deze wijk is de jaren ’30 stijl. In samenspraak met de supervisor, die als taak heeft de samenhang en kwaliteit van de wijk te  waarborgen, is het ontwerp tot stand gekomen.

Ontwerp

De woningen  bestaan uit twee volumes, die ten opzichte van elkaar zijn verschoven, waardoor aan de tuinzijde de patio komt te liggen en aan de voorzijde ruimte komt voor een opstelplaats voor een auto. Het volume, bestaande uit twee lagen, springt naar voren ten opzichte van het volume bestaande uit een laag.  Daardoor zijn de woningen als zelfstandige woningen herkenbaar en krachtig in hun vorm. De erker, gemetselde rollagen boven de kozijnen, het metselverband en de kapvorm zijn enkele elementen die verwijzen naar de jaren ’30. De woningen zijn levensloopbestendig, waardoor er een slaapkamer en badkamer op de begane grond zijn gelegen. Daarbij grenzen de belangrijkste verblijfsgebieden als slaapkamer en woonkamer aan de patio.

Materiaal

Voor de plint van het vooruitspringende volume is gekozen voor een donkere, bruingeel genuanceerde steen. Het terugliggende volume is bekleedt met horizontale geveldelen in een bruine kleur, die mooi blend met de stenen. Deze geveldelen komen terug in de topgevel van het uitspringende volume, maar worden hier vertikaal toegepast.  De dakpannen zijn antraciet van kleur en hebben een traditionele uitstraling.

Installaties

De woning is uitgerust met een lucht-water-warmtepomp gekoppeld aan een vloerverwarmingssysteem. Deze warmtepomp wordt in de zomer ingezet t.b.v. vloerkoeling. Er is een automatisch mechanische ventilatiesysteem (roosters die luchtdruk en CO2 gestuurd worden). Op deze manier worden de woningen, samen met de PV-panelen duurzaam en zo mogelijk energieneutraal.

 

Feiten en cijfers:

  • Oppervlakte: ca. 750 m² BVO
  • Inhoud: ca. 2400m³
  • Levensloopbestendig
  • PV-panelen

Gerelateerde Projecten