Wat hebben we gedaan:

  • Definitief ontwerp
  • Voorontwerp

Moderne villa te Biddinghuizen

Biddinghuizen

Biddinghuizen behoort bij de gemeente Dronten en is een dorp dat ligt in Oostelijk Flevoland. Het dorp is in 1963 ontstaan en vernoemd naar een verdronken dorp met dezelfde naam. Het oostelijk deel van Biddinghuizen, waar deze villa is gelegen, grenst aan het Veluwemeer. Dit deel wordt gekenmerkt door de recreatieve faciliteiten die zich hier bevinden, zoals een jachthaven en stranden.

Concept
De villa is zo gesitueerd op de kavel dat het contact met het water zo optimaal mogelijk wordt ervaren, zowel op de begane grond als de verdieping. Het ontwerp bestaat uit een rechthoekig hoofdvolume, waar insnijdingen zijn gemaakt t.b.v. bijvoorbeeld een overdekt terras. Het schilddak heeft een flauwe dakhelling en omspant het hoofdvolume. Kenmerkend voor de woning is de belijning van de randen van de  overstekken, die de horizontale lijn van de woning versterkt en de aangebouwde carport met de woning verbindt.

Materiaal
Voor het hoofdvolume is gekozen voor een donkere steen met een donkergrijze voeg. Op enkele geveldelen is voor de wandafwerking gekozen voor donker hout met verticale verdeling en een smalle profilering. Deze donkere kleuren contrasteren met de witte randen van de overstekken. De vlakke keramische dakpannen zijn robuust, met een antraciete kleur. De dakvlakken worden rondom beëindigd met een boeideel waarbinnen de goten weggewerkt zijn.  Op het dak van het hoofdgebouw en de carport bevinden zich de PV-panelen.

Installaties
De woning is uitgerust met een lucht-water-warmtepomp gekoppeld aan een vloerverwarmingssysteem. Deze warmtepomp wordt in de zomer ingezet t.b.v. vloerkoeling. Er is een automatisch mechanische ventilatiesysteem (roosters die luchtdruk en CO2 gestuurd worden). Op deze manier is de woning, samen met de PV-panelen, energieneutraal.

 

 

Feiten en cijfers:

  • Oppervlakte: 365 m² BVO
  • Inhoud: ca. 915 m³
  • 40 PV-panelen (nul op de meter)

Medewerker aan het woord

Anita – architect

Op een unieke locatie is het ontwerpen van een vrijstaande villa altijd een mooie opdracht. De relatie met het water bood een mooi uitgangspunt voor het ontwerp. Dit komt tot uiting in de grote glasopeningen en de galerij met terras op de verdieping gericht op het water. Een ander uitgangspunt is dat de villa uitgevoerd is in houtskeletbouw met een staalframe, zodat de villa op staal gefundeerd kan worden in de slappe grond van de polder. Omdat de opdrachtgevers van plan zijn het huis zelf te gaan bouwen zijn de  constructie en details, in gesprek met de constructeur, goed doorgenomen. Kortom een project waar alle partijen intensief aan gewerkt hebben, om tot een zorgvuldig ontwerp en dito uitvoering te komen.

Gerelateerde Projecten