Wat hebben we gedaan:

  • Omgevingsvergunning
  • Ontwerp&Vormgeving

Ontwerp & vormgeving

Hofje met eigentijdse woningen

Gezellig hofje met eigentijdse woningen in het buitengebied van Ermelo

 

De locatie
In het buitengebied van Ermelo is aan de Watervalweg een hofje gecreëerd van in totaal acht woningen. Twee woningen zijn op de Watervalweg gericht. Een zestal woningen zijn gericht op het nieuw aangebrachte, centrale erf. Dit is één van die kleinere, erfgerichte woningen.

Toelichting
De hoofdvorm van de woning doet denken aan de landelijke typologie van de kapschuur. De voorgevel heeft een duidelijke relatie met het centrale erf. Enerzijds door de verhoogde goot aan deze zijde, anderzijds door de ruime entreepui over twee bouwlagen. Het lange dak aan de achterkant verkleint de grens met het landschap. Tevens is op dit dakvlak ruimschoots plaats voor PV panelen, waardoor de woning nagenoeg in eigen energiebehoefte voldoet.

Het metselwerk is uitgevoerd in wasserstrich-steen, waardoor de uitstraling van de gevel strak en eigentijds wordt. De belijning van de zinken banen in het dak versterken de richting en lengte ervan. De dakkapel maakt de bovenverdieping prettig ruim.  De diverse details in het interieur, zoals een ‘zwevende’ trap, vide in de woonkamer en het grote uitzichtvenster in de slaapkamer maken de, nu al zeer persoonlijke, woning extra bijzonder.

Feiten en cijfers:

  • EPC 0.0

  • Opbrengst zonnepanelen 5000 kWh per jaar

Medewerker aan het woord

Bertho – architect

"Aanzienlijk groter volume, zonder uitstraling van een 'standaard' uitbouw"

De beperkte inhoudsmaat van de woningen op het gezamenlijke erf, maakt het een uitdaging om voldoende bruikbare ruimte in de woning te ontwerpen. Door de uitbreiding met de kelder wordt al extra ruimte in de woning gecreëerd. Maar ook de vergunningsvrije mogelijkheden die de overheid ons biedt, zijn goed uitgedacht. Hierdoor is het hoofdvolume van de woning vergroot aan de achterzijde en is de dakkapel toegevoegd. Hierdoor is het volume aanzienlijk vergroot, zonder dat het de uitstraling heeft gekregen van een ‘standaard’ uitbouw.

Gerelateerde Projecten