Wat hebben we gedaan:

  • haalbaarheid en projectdefinitie
  • Initiatief
  • Ontwerp&Vormgeving
  • Voorontwerp

Energiezuinige woning in Almere

Bouwen in Oosterwold

Locatie omschrijving

Oosterwold is een groen gebied tussen Almere en Zeewolde. Het is een nieuw te ontwikkelen gebied, waarbij alle ruimte gegeven wordt om op eigen initiatief en naar eigen wens een woning te bouwen. Behalve een aantal spelregels zijn er geen beperkingen. In Oosterwold bepaald men niet alleen de eigen woning, maar ook de wegen en paden, groen, water en de openbare ruimte. Initiatiefnemers in Oosterwold zoeken alles zelf uit en regelen vervolgens alles zelf wat nodig is.

Passief bouwen

De woning is ontworpen met een compact grondoppervlak vanuit het idee van passief bouwen. Andere uitgangspunten vanuit het passief bouwen zijn o.a. korte leidinglengten, waardoor bijkeuken, keuken en badkamer t.o.v. elkaar dicht bij elkaar zijn gesitueerd, een zuidgevel met grote glasopeningen en een vrij gesloten noordgevel. De open plattegrond van de begane grond kent een indeling waarbij de leefruimten, als keuken en woonkamer, op het zuidoosten en zuidwesten zijn gelegen. Op de verdieping is de hoofdslaapkamer op het oosten gelegen en heeft de overloop een fijne werkplek aan het raam.    

Duurzaam

Er worden duurzame installaties toegepast, zoals een (lucht)warmtepomp en zonneboiler. Daarvoor zijn in het dak PV panelen en zonnecollectoren opgenomen voor de opwekking van elektra en warm water. Voor de afwerking van de gevel is gekozen voor verticale delen, in onbehandeld Douglas.  Als contrast is de aanbouw uitgevoerd in donker baksteen.

 

Feiten en cijfers:

  • Ca. 190m² BVO
  • 3700 Wp aan  PV panelen
  • Warmteterugwinning op de ventilatie
  • Hoge Rc- waardes, gemiddeld 25% hoger dan de norm

De klant aan het woord

Onder hoge tijdsdruk is het gelukt om samen met Veluwse architecten tot een mooi ontwerp te komen.

Wij hadden zelf een sterke visie over hoe onze toekomstige woning eruit zou komen te zien. Onder hoge tijdsdruk is het gelukt om samen met Veluwse architecten tot een mooi ontwerp te komen en de stukken gereed te maken voor de aanvraag omgevingsvergunning. Erik heeft duidelijk veel ervaring in de bouwwereld, en zijn realistische kijk op zaken heeft ons enorm geholpen. Zelfs na onze samenwerking zijn we nog welkom met vragen, twijfels, en zelfs kleine aanpassingen. Dit voelt natuurlijk ontzettend luxe.

-- opdrachtgevers van de energiezuinige woning in Almere

Gerelateerde Projecten