Wat hebben we gedaan:

  • Ontwerp&Vormgeving

Duurzame schuurwoning

BUITENPLAATS OOSTERWOLD ALMERE

Energieneutrale woning met duurzame materialen op buitenplaats Oosterwold. Een nieuw woonpark, een groen en agrarisch gebied in de polder tussen het Gooi, Almere en Zeewolde.

 

Samen één geheel
Uitgangspunt voor het ontwerp van deze woningen is dat de kavels gezamenlijk één geheel vormen in dit gebied. Het moet een uitzonderlijk gevoel van ruimte en vrijheid geven, het parklandschap moet overvloeien in het bos. Een prachtig gebied!

Bijzonder
Opvallend aan dit project is dat er geen welstand is. Er worden enkel een aantal algemene regels gesteld waaraan de uitstraling van de woning moet voldoen. Een initiatiefnemer moet zelf alle onderzoeken doen. Zoals het aanvragen van een bestemmingsplanwijziging bij de gemeente, een watervergunning bij het waterschap, een weg en een riolering.

De details
Bij deze schuurwoning is gekozen voor zowel onbehandeld als zwart douglashout. Hierin is de duurzaam ecologische basis van de wijk zichtbaar. Als contrast met het matte, ruwe hout zijn metalen elementen aan de woning toegevoegd. Het dak is van metalen golfplaten, zoals op oude schuren ook vaak werd toegepast. Door de keuze van de kleine golf wordt de uitstraling gedetailleerder dan van een schuur. In de afwerking van de aluminium kozijnen is een lichte sprankeling verwerkt, dit geeft de woning letterlijk een luxe randje. De plattegrond is bijna volledig open. Ook vanaf de entree is een rechtstreekse verbinding met de woonruimte. Inbouwkasten zorgen voor de scheiding tussen woonruimte en trap.

Feiten en cijfers:

  • 160m² BVO

Medewerker aan het woord

Bertho – architect

'Prettig om een eigentijdse woning te ontwerpen.'

In dit ontwerp moesten we rekening houden met verantwoord materiaalgebruik, zoals duurzame installaties en onze opdrachtgever gaf ons de ruimte om een eigentijds ontwerp te maken. Dat maakt dit project natuurlijk extra uitdagend.

Gerelateerde Projecten