Wat hebben we gedaan:

 • haalbaarheid en projectdefinitie
 • Initiatief
 • Omgevingsvergunning
 • Ontwerp&Vormgeving

Vrijstaande woning

op een historische locatie

Landelijke woning op agrarisch perceel grenzend aan de Ermelose hei

De locatie
Dit voormalig agrarische perceel ligt verscholen achter een bosrand, aan de uiterste oostkant van Ermelo. Grenzend aan de Ermelose hei. Op deze historische locatie is geen waardevolle bebouwing meer aanwezig, dus is de keuze gemaakt om nieuw te bouwen.

Met voor- en achterhuis 
De nieuwe woning heeft de uitstraling van een t-boerderij, met voor- en achterhuis. Dit onderscheid is niet alleen in vorm, maar ook in kleur aangebracht. Het voorhuis is opgebouwd uit een gevel van rode strengperssteen. Het achterhuis heeft donker gesmoorde stenen en is daarmee terughoudender in uitstraling en kleur. De dakpannen zijn hetzelfde model in twee verschillende kleuren. De zwarte aluminium kozijnen geven de woning een stoer, eigentijds karakter. In de woning kan volledig worden gewoond op de begane grond. Hierdoor is de woning ook toekomstbestendig.

Energieneutraal en klaar voor de toekomst
Ook energetisch is deze woning klaar voor de toekomst. Hoge isolatiewaarden voor gevel en dak, trippel glas in geïsoleerde kozijnen en de woning wordt –gasloos- verwarmd door middel van een (bodem)warmtepomp. Er wordt geen gebruik gemaakt van het gemeenteriool. Hiervoor is een  helofytenfilter en wadi in het terrein opgenomen. Om de agrarische sfeer op het erf te versterken is het bijgebouw uitgevoerd als hooiberg.

Feiten en cijfers:

   • Oppervlakte: 190m2

   • Inhoud: 750m3

   • Gasloos

   • Volledig onderkelderd

Medewerker aan het woord

Bertho – architect

"Door de wisselwerking tussen klassiek en eigentijds is deze woning tijdloos en uniek"

Voor deze woning hebben we zorgvuldig gezocht naar de combinatie van klassiek en eigentijds. De vorm is hoofdzakelijk klassiek. De stenen hebben een strakke vorm en diepe kleur, waardoor de uitstraling eigentijds is. De zwarte gesmoorde stenen hebben een klassieke degelijkheid.  De aluminium kozijnen hebben weer een eigentijds karakter. Door deze wisselwerking is de woning tijdloos en uniek geworden.

Gerelateerde Projecten