Nu de crisis achter de rug is lijkt de wens om te verhuizen groter te worden. (Woon)wensen zoals een uitbouw die voorheen werden uitgesteld, worden weer opnieuw overwogen. In de afgelopen jaren hebben we de verschuiving al gezien van sloop/nieuwbouw naar verbouwing en herbestemming. Er wordt zorgvuldiger omgegaan met bestaande woningvoorraad. De mogelijkheden van een uitbouw of een andere, nieuwe behoefte in een oud gebouw/woning worden weer meer verkend. Maar is verhuizen dan wel het antwoord? Wordt de vraag wel goed gesteld?

De markt

De huidige woningmarkt is in het voordeel van de verkoper. Er is minder aanbod dan vraag en prijzen stijgen snel naar het niveau van voor de crisis. De gemiddelde verkoopprijs is zelfs nog maar 4% lager dan het piekniveau in 2008. Een combinatie van lage rente en hoger consumentenvertrouwen zorgt ervoor dat de wens om te verhuizen alleen maar groter lijkt te worden.

‘85% van de woningen die op lange termijn nodig zijn staan er nu al’, is er onder andere te lezen in de vorige week uitgebrachte publicatie ‘Wonen in Gelderland 2017’als onderdeel van de woningmarktmonitor provincie Gelderland. Het aanpassen en verduurzamen van bestaande woningvoorraad is al een grote opgave en dit zal in de toekomst nog belangrijker worden.

De (Ruimte)vraag

Belangrijke redenen om te verhuizen zijn samenwonen of juist scheiden, verandering van gezinssamenstelling, thuiswerken. Ook het voorbereiden op een toekomstige zorgvraag komt steeds vaker voor.

Het is voor veel mensen geen aantrekkelijke gedachte om een verbouwing of uitbouw aan te gaan op de oude dag. Bij goede gezondheid is het gemakkelijker om de verandering en verbouwing te organiseren. Een verandering van de ruimtevraag, bijvoorbeeld een extra kamer of wonen op de begane grond, kan soms al intern worden opgelost door te schuiven in de indeling. Vaak kan een uitbreiding van de begane grond voor de benodigde ruimte zorgen. Dit kan een uitbreiding met of zonder vergunning zijn.

In veel gevallen biedt het bestemmingsplan ruimte om de woning volledig te vergroten. Dus een verdieping toevoegen, een uitbouw, een uitbreiding over twee bouwlagen, of het bestaande (ongeïsoleerde) dak vervangen voor een nieuw (geïsoleerd) dak. Hierdoor wordt de inhoud van de woning aanzienlijk vergroot en kunnen er bijvoorbeeld kamer op de verdieping worden gecreëerd. Belangrijk voordeel van het vergroten van het hoofdgebouw, is dat de mogelijkheden voor (vergunningsvrije) bouwwerken nog onbenut blijven. Naast een groter hoofdgebouw is er dan ook ruimte voor de gedroomde terrasoverkapping of carport.

Locatie

Meer dan de helft van de verhuizingen vinden plaats binnen de eigen gemeente. Vaak nog binnen de buurt waarin men al woonde. Een wijk of buurt is vaak niet voor niets gekozen. Kinderen zitten er op school en de omgeving is bekend. Het verhuizen wordt dus vaak niet voor de wijk gedaan, maar om andere redenen. Van een tussenwoning naar een hoekwoning of vrijstaand met een grotere tuin. Een bestaande tuin kan uiteraard niet worden vergroot. Maar vaak kan een verandering van de woning ook een andere, frisse, blik op de tuin geven. Misschien is er ruimte voor een tuinkamer of serre, waardoor de buitenruimte op een nieuwe manier kan worden beleefd.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem vrijblijvend contact op om te kijken wat bij u mogelijk is!

De duurzame verbouwing

Een belangrijk voordeel van een (grootschalige) verbouwing is de mogelijkheid om de duurzaamheid van de woning te verbeteren. Bijvoorbeeld nieuwe isolatie in het dak of de gevel. Het kan ook interessant zijn om vloerverwarming in een bestaande vloer te frezen en een nieuwe (zuinige) ketel te plaatsen. Dit zijn grote investeringen, maar de praktijk leert dat vooral verbeteringen van de woning voor de lange termijn, zoals energiebesparing en het verbeteren van het energielabel, zich goed kunnen terugverdienen. Ook de overheid stimuleert juist dit soort grootschalige verbeteringen met subsidies. Bij het uitvoeren van twee of meer duurzame maatregelen wordt de subsidie verstrekt. Ook het verhogen van het energielabel wordt beloond.

Bestemmingsplan

Voor alle uitbouwen en verbouwingen geldt: laat je goed adviseren over de (on)mogelijkheden. Er is soms meer ruimte dan gedacht. Het bestemmingsplan is een juridisch document dat niet altijd voor een ieder te begrijpen is. Het vooraf inzichtelijk maken van de mogelijkheden is daarom een belangrijke eerste stap.

Veel bijgebouwen en uitbreidingen kunnen vergunningsvrij worden gerealiseerd. De mogelijkheid om een volledig vergunningsvrij bouwwerk (artikel 2 van Bijlage II van het BOR) te bouwen is via de informatie van de overheid nog wel te achterhalen. Onze ervaring is echter wel dat als men niet bekend is met de intentie van de regelgeving, de checklist vergunningsvrij bouwen ook zomaar verkeerd kan worden ingevuld. Wanneer een bijgebouw past in het bestemmingsplan kan vaak ook vergunningsvrij worden bebouwd (artikel 3 van Bijlage II van het BOR).

Het uitzoeken van de reikwijdte van de regelgeving is vaak een puzzel die soms lastig is op te lossen. Wij kunnen hierin adviseren en de mogelijkheden onderzoeken.

Op de hoogte blijven?

  • Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!
  • Bekijk het Privacy Statement
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Redenen voor een verbouwing

  • Het vergroten van de ruimte
  • Functionelere indeling
  • Verbeteren van duurzaamheid

Wat uw reden ook is, laat u altijd goed adviseren!