Nu de crisis achter de rug is lijkt de wens om te verhuizen groter te worden. (Woon)wensen zoals een uitbouw die voorheen werden uitgesteld, worden weer opnieuw overwogen. In de afgelopen jaren hebben we de verschuiving al gezien van sloop/nieuwbouw naar verbouwing en herbestemming. Er wordt zorgvuldiger omgegaan met bestaande woningvoorraad. De mogelijkheden van een uitbouw of een andere, nieuwe behoefte in een oud gebouw/woning worden weer meer verkend. Maar is verhuizen dan wel het antwoord? Wordt de vraag wel goed gesteld?
De markt
De huidige woningmarkt is in het voordeel van de verkoper. Er is minder aanbod dan vraag en prijzen stijgen snel naar het niveau van voor de crisis. De gemiddelde verkoopprijs is zelfs nog maar 4% lager dan het piekniveau in 2008. Een combinatie van lage rente en hoger consumentenvertrouwen zorgt ervoor dat de wens om te verhuizen alleen maar groter lijkt te worden.
‘85% van de woningen die op lange termijn nodig zijn staan er nu al’, is er onder andere te lezen in de vorige week uitgebrachte publicatie ‘Wonen in Gelderland 2017’als onderdeel van de woningmarktmonitor provincie Gelderland. Het aanpassen en verduurzamen van bestaande woningvoorraad is al een grote opgave en dit zal in de toekomst nog belangrijker worden.
De (Ruimte)vraag
Belangrijke redenen om te verhuizen zijn samenwonen of juist scheiden, verandering van gezinssamenstelling, thuiswerken. Ook het voorbereiden op een toekomstige zorgvraag komt steeds vaker voor.
Het is voor veel mensen geen aantrekkelijke gedachte om een verbouwing of uitbouw aan te gaan op de oude dag. Bij goede gezondheid is het gemakkelijker om de verandering en verbouwing te organiseren. Een verandering van de ruimtevraag, bijvoorbeeld een extra kamer of wonen op de begane grond, kan soms al intern worden opgelost door te schuiven in de indeling. Vaak kan een uitbreiding van de begane grond voor de benodigde ruimte zorgen. Dit kan een uitbreiding met of zonder vergunning zijn.
In veel gevallen biedt het bestemmingsplan ruimte om de woning volledig te vergroten. Dus een verdieping toevoegen, een uitbouw, een uitbreiding over twee bouwlagen, of het bestaande (ongeïsoleerde) dak vervangen voor een nieuw (geïsoleerd) dak. Hierdoor wordt de inhoud van de woning aanzienlijk vergroot en kunnen er bijvoorbeeld kamer op de verdieping worden gecreëerd. Belangrijk voordeel van het vergroten van het hoofdgebouw, is dat de mogelijkheden voor (vergunningsvrije) bouwwerken nog onbenut blijven. Naast een groter hoofdgebouw is er dan ook ruimte voor de gedroomde terrasoverkapping of carport.
Locatie
Meer dan de helft van de verhuizingen vinden plaats binnen de eigen gemeente. Vaak nog binnen de buurt waarin men al woonde. Een wijk of buurt is vaak niet voor niets gekozen. Kinderen zitten er op school en de omgeving is bekend. Het verhuizen wordt dus vaak niet voor de wijk gedaan, maar om andere redenen. Van een tussenwoning naar een hoekwoning of vrijstaand met een grotere tuin. Een bestaande tuin kan uiteraard niet worden vergroot. Maar vaak kan een verandering van de woning ook een andere, frisse, blik op de tuin geven. Misschien is er ruimte voor een tuinkamer of serre, waardoor de buitenruimte op een nieuwe manier kan worden beleefd.