/ Algemeen

Ghanese oogkliniek in januari geopend

In januari is er een oogkliniek in Ghana geopend waarvan wij het ontwerp en de vormgeving hebben verzorgd. Een mooi project wat mede mogelijk gemaakt is door de samenwerking tussen het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk en het St Mary’s ziekenhuis in Drobo (Ghana). Lees hier het bijzondere verhaal achter deze kliniek.

Oogarts Ben van Noort werkt in Nederland bij het St Jansdal ziekenhuis, maar vertrok twee keer per jaar naar Ghana om daar vele oogoperaties uit te voeren bij het St Mary’s ziekenhuis. Soms wel dertig per dag, voornamelijk voor het verhelpen van staar. Uiteindelijk ontstond een mooi gezamenlijk plan tot het inrichten van een oogkliniek in het St Mary’s Hospital.

Het aanvankelijke plan was, dat Ghanese oogartsen in het St Mary’s een oogkliniek zouden vinden, waar ze welkom zouden zijn om oogoperaties te verrichten; de bisschop echter, eigenaar van het ziekenhuis, bleef dromen van een ‘eigen oogarts’ in de oogkliniek, en die droom werd uiteindelijk werkelijkheid. Een net afgestudeerde (Nederlandse) oogarts wilde graag een paar jaar werken in Ghana. Deze arts was Tim Westland; hij is inmiddels bijna twee jaar oogarts in het St Mary’s. Onder zijn supervisie werd de oogkliniek afgebouwd, en in februari feestelijk geopend.

De oogkliniek maakt deel uit van het St Mary’s hospital, dat door het St Jansdal ziekenhuis al lang ondersteund wordt; zo konden in de loop der jaren onder meer een moeder- en kindcentrum en een familyhouse (voor mantelzorgende familie) worden gebouwd.

Momenteel werken er vijf artsen, tweehonderd verpleegkundigen en telt het ziekenhuis 120 bedden. En hier blijft het niet bij, want momenteel wordt er gewerkt aan een kinderafdeling en tandheelkundige praktijk. Het St Jansdal zal betrokken blijven bij de ontwikkelingen tot het St Mary’s geheel op eigen benen kan staan.