/ Algemeen

CPO ‘Duurzame Doorstart’, van idee tot oplevering

CPO ‘Duurzame Doorstart’, de 1e CPO project in Ermelo.

De slogan van Veluwse Architecten is van droom tot ontwerp tot realisatie. In geen enkel project is deze slogan meer van toepassing dan bij het opzetten en bouwen binnen een CPO. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Veluwse Architecten betrokken is geweest bij het eerste CPO project binnen de Gemeente Ermelo, CPO ‘De Duurzame Doorstart’. Dit prachtige project aan de Kozakkenkamp-Kostersland is onlangs opgeleverd. De oprichter van deze CPO, Lourens van Dalfsen vertelt graag zijn ervaringen en die van zijn mede CPO-leden.

Te weinig starterswoningen beschikbaar

Veel starters vallen bij loting vaak net buiten de boot, er zijn veel meer starters dan beschikbare woningen. Daarom zijn Lourens en zijn gezin zich gaan oriënteren op andere mogelijkheden. Lourens: “Via via had ik gehoord van het begrip CPO en met deze informatie ben ik bij de gemeente Ermelo eens gaan polsen.

In een eerste gesprek met de wethouder kwam ik er achter dat er binnen de gemeente al eerder gesproken was over een CPO project, maar er waren nog geen kandidaten naar voren gekomen om een CPO op te richten. Dit was het startschot om medekandidaten te gaan zoeken. Binnen afzienbare tijd waren we met tien gezinnen die graag samen wilden gaan bouwen.

CPO oprichten en samenwerking met Veluwse Architecten aangaan

Onze toekomstige buren hadden we snel gevonden, daarna begon de zoektocht naar een geschikte partner om ons in dit hele proces te begeleiden en adviseren. We hadden drie partijen op het oog. De eerste was een landelijke partij met de nodige ervaring in CPO projecten. Echter viel deze partij af, omdat wij het belang van korte lijnen en goede contacten met de gemeente Ermelo erg belangrijk vonden. Een andere partij met veel kennis ten aanzien van CPO projecten had alles in huis behalve de flexibiliteit in de ontwerpen. We konden bij deze partij niet tot in detail van het ontwerp meedenken en onze persoonlijke voorkeuren aan geven. Al snel kwamen we bij Veluwse Architecten.

Eén van de leden had in het verleden al goede ervaringen op gedaan met een eerdere opdracht aan directeur Erik Verhoef. De persoonlijke aanpak van Veluwse Architecten, de directe lijnen met de gemeente Ermelo en de ontwerpen die persoonlijke aandacht krijgen hebben de doorslag gegeven om voor Veluwse Architecten te kiezen. Dit is achteraf een goede en belangrijke keuze geweest. Het hele traject van het opstarten van het CPO project tot aan het bouwen en opleveren is een lang en moeizaam project, wat nog in de kinderschoenen staat bij de gemeente.

De ambtelijke wegen zijn soms stug, zeker met een onbekend fenomeen als bouwen binnen een CPO. Je hebt hier dan ook de kennis en vastberadenheid nodig van een professional. Erik Verhoef en zijn architecten hebben goede contacten binnen de gemeente Ermelo en hun vastberadenheid en doorzettingsvermogen is kenmerkend voor dit bureau. In april 2015 hebben we de vereniging ‘De Duurzame Doorstart’ opgericht, en van hieruit konden we samen met Veluwse Architecten subsidie aanvragen en onze plannen concreet maken.

Locatie zoeken en woningen ontwerpen

Vanuit de gemeente waren er plannen waarin kaders werden aangegeven. Binnen deze kaders konden wij op zoek gaan naar een geschikte locatie. Ook hierbij hebben wij dankbaar gebruik gemaakt van de expertise binnen Veluwse Architecten. Zij hebben naar verschillende locaties gezocht, onderzocht, plannen bekeken en alle contacten met de gemeente onderhouden. Na een zoektocht van bijna drie jaar kwamen we uit op het terrein van de voormalige volksuniversiteit aan de Kozakkenkamp en Kostersland.

Passend binnen de aanwezige stedenbouwkundige structuur van de wijk is gekozen voor een opstelling van twee keer vijf woningen. De woningen zijn, geheel naar onze persoonlijke wensen, energiezuinig en in jaren ’30 stijl uitgevoerd. In het oog springende details zoals de inspringende voordeur met luifel, het bijzondere metselwerk en de raampartijen in de zijgevel maken deze woningen bijzonder. De keuze van materialen en kleuren zijn zowel op de omgeving als de stijl afgestemd.

Samenwerking met Veluwse Architecten

De samenwerking met alle leden afzonderlijk en de architect is zeer goed verlopen. Er was genoeg ruimte voor onze persoonlijke wensen, discussies en aanpassingen. We hebben na verschillende bijeenkomsten en informatieavonden een moodboard ingeleverd bij Bertho Verhoef en hieruit rolde een conceptontwerp. Dit basisontwerp was meteen al zeer compleet, kleine discussiepunten zoals de keuze van materialen zijn vakkundig uitgelegd en besproken.

Veluwse Architecten kenmerkt zich door hun vastberadenheid en ze gaan tot het uiterste voor je. Zowel naar de gemeente toe als naar de aannemer. Het zoeken naar een geschikte aannemer en alle wensen en eisen in een overeenkomst goed op papier krijgen is vakwerk, ook hierin ondersteunde en adviseerde het team van Veluwse Architecten ons. Het ondersteunen in de belangenbehartiging en de kritische blik tijdens de gehele bouw hebben ons vertrouwen gegeven. In alle contacten met de aannemer en het doorvoeren van kleine aanpassingen zijn ze een grote steun geweest voor de CPO-leden. Ook de nazorg nemen ze op zich. Op dit moment zijn nog niet alle opleverpunten uitgevoerd en hier zit Erik met zijn team bovenop.”

Op de vraag of Lourens dit hele traject opnieuw zou willen afleggen komt twijfelend antwoord. Het is een zeer tijdrovend, inspannend traject geweest en je hebt er ontzettend veel doorzettingsvermogen voor nodig. Dus opnieuw een CPO project starten? Nee dat voorlopig niet meer, maar wat zijn we blij dat we vijf jaar geleden deze keuze gemaakt hebben! We wonen in ons droomhuis, op een mooie locatie, met zelf gekozen buren. Wat wil je nog meer? Maar als we ooit nog een keer een huis gaan (ver)bouwen zal ik zeker bij Veluwse Architecten terug komen. Ze zijn sterk in kleinschalige woningbouw, met lokaal zeer goede connecties en ze zijn goed op de hoogte van alle gemeentelijke regels. Ze hanteren een persoonlijke aanpak die wij als zeer prettig hebben ervaren.

Meer informatie over dit project