Een omgevingsvergunning is een vergunning die door een gemeente wordt verstrekt met betrekking tot het verrichten van activiteiten die invloed hebben op de omgeving zoals bouwactiviteiten en activiteiten in het milieu, de natuur en de ruimte.
Kortom wilt u iets aanbouwen, verbouwen, nieuw bouwen, slopen of kappen dan is de kans dat u hiervoor een omgevingsvergunning nodig hebt erg groot. Een omgevingsvergunning is complexer dan je zou vermoeden. Het bouwwerk moet namelijk voldoen aan wetten en regels op het gebied van onder andere brandveiligheid, milieu en natuur.
Voordat u een vergunning gaat aanvragen moeten de plannen eerst getoetst worden aan het bestemmingsplan, de welstandseisen en de gemeentelijke bouwverordening.
Wanneer heb ik een omgevingsvergunning nodig en wanneer niet?
Een omgevingsvergunning is vaak nodig, maar lang niet altijd. Wilt u bijvoorbeeld aan de achterkant van de woning iets aanbouwen en vallen de nieuwe afmetingen van uw plannen binnen de huidige regels? Of wilt u een dakkapel plaatsen? Dan kan dit in veel gevallen vergunningsvrij. Maar ook hier is het belangrijk om dit vooraf uit te (laten) zoeken. Ook al heeft u geen omgevingsvergunning nodig, uw (ver)bouw moet wel voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. Dit betekent in de praktijk dat u wel een constructie berekening en een bouwtekening moet hebben.
Wat is er nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen?
Een goede voorbereiding van een verbouwing is erg belangrijk en kan onverwacht hoge kosten en onnodige vertraging voorkomen.
Om een omgevingsvergunning aan te vragen heb je het volgende nodig:
- Een bouwkundige tekening;
- Constructie berekeningen;
- Bouwbesluit berekeningen;
- Een bouwkostenberaming.
Een bouwkundige tekening is nodig om te controleren of u voldoet aan met name de gebruikseisen. Tevens geeft de tekening inzicht in het uiterlijk van het bouwwerk en wordt deze gebruikt als input voor de constructeur.
De constructeur maakt aan de hand van de bouwtekening een constructieberekening. Met deze berekening weet de aannemer waar het bouwwerk aan moet voldoen met betrekking tot de constructieve veiligheid.
Bij een bouwbesluitberekening moet u onder andere denken aan een EPC- en ventilatie berekening en een daglichtberekening. Hiermee wordt berekend of uw bouwplan aan gezondheid- en milieueisen voldoet.
Een bouwkostenberaming is nodig om de hoogte van de leges te bepalen van de totale bouwkosten. De kosten die de gemeente berekent voor het in behandeling nemen van een aanvraag omgevingsvergunning (ook wel leges genoemd) hangen af van deze bouwkosten.
Wanneer omgevingsvergunning nodig?
- Aanbouw
- Verbouw
- Nieuwbouw
- Slopen
- Kappen
Wat uw reden ook is, laat u altijd goed adviseren!
Vooroverleg
In sommige situaties is het verstandig om eerst een vooroverleg bij de gemeente aan te vragen.
De voorbereidingen voor een vooroverleg zijn hetzelfde als bij een aanvraag omgevingsvergunning maar met een vooroverleg kijkt de gemeente mee met uw aanvraag. Na een vooroverleg weet u of de aanvraag kans van slagen heeft en welke vergunningen precies nodig zijn. De kosten van een vooroverleg zijn lager dan van een aanvraag omgevingsvergunning. Indien er twijfel is over de haalbaarheid van de (ver)bouwplannen kan het dus verstandig zijn om eerst een vooroverleg aan te vragen. Eventueel kunnen aan de hand van een vooroverleg de plannen aangepast worden om zo de haalbaarheid van de aanvraag te vergroten.
Termijn
Binnen de omgevingsvergunning gelden twee termijnen waarbinnen de gemeente een beslissing moet nemen over de aanvraag:
- Eenvoudige aanvragen verlopen via de reguliere procedure in maximaal acht weken. Binnen die acht weken kan de gemeente beslissen om de termijn eenmalig met zes weken te verlengen.
- Complexere aanvragen met een hoog risico voor de omgeving verlopen via de uitgebreide procedure in maximaal 26 weken. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het bestemmingsplan moet worden aangepast om een (ver)bouw mogelijk te maken. Binnen de eerste acht weken kan het bevoegd gezag beslissen om de termijn eenmalig met zes weken te verlengen.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Een verbouwing of een bouw van een nieuwe woning begint bij een droom. Wij zijn bij Veluwse Architecten met een klein team van twee architecten en drie professionele bouwkundigen gespecialiseerd in het luisteren naar de dromen van onze opdrachtgevers en deze dromen om te zetten in een persoonlijk en uniek ontwerp. Door onze jarenlange ervaring en goede samenwerkingen in de regio zijn wij bij uitstek de partij die u kan bijstaan naar de realisatie van uw droom.
Heeft u plannen om te (ver)bouwen, neem gerust contact met ons op. Wij maken graag persoonlijk kennis met u en bespreken uw ideeën onder het genot van een kopje koffie.